SMA systeem in combinatie met Tigo optimizers

Bij een tussenwoning in Barneveld heeft ETB van de Beek twaalf zonnepanelen gelegd. Het hart van de installatie is een SMA omvormer SB2.5 met Tigo optimizers.

Uniek aan deze installatie is dat de zonnepanelen met verschillende hellingshoeken gecombineerd zijn in één string. Van de twaalf panelen hebben er vijf een hellingshoek van 30°. Deze panelen liggen op de dakpannen, terwijl de andere zeven panelen in een hellingshoek van 20° liggen. Deze zeven stuks liggen verspreid over twee dakkapellen. Met behulp van de Tigo optimizers is hier één string van gemaakt en is er slechts één omvormer nodig. ETB van de Beek is de eerste in Nederland die op deze wijze de TIGO optimizers met een SMA omvormer geïnstalleerd heeft.

Normaal gesproken kunnen panelen onder verschillende hellingshoeken niet in één string gecombineerd worden. Daardoor zou er in theorie een tweede omvormer nodig zijn. Door de Tigo optimizers te combineren met één SB2.5 kunnen alle twaalf panelen in één string aangesloten worden. Dit zorgt voor een flinke kostenreductie ten opzichte van een traditioneel systeem.

Klik hier voor meer afbeeldingen.