Kieft: van scharrel naar biologisch

Vorig jaar brandde de volièrestal van Kieft helemaal af. Daarom werden er twee nieuwe stallen gebouwd, deze keer niet voor scharrelhennen, maar voor biologische hennen. ETB van de Beek heeft de nieuwe stallen voorzien van alle nieuwste technieken.

Drinktorens voor de hennen
De afzuigingen op de eierbanden zijn door ons ontworpen. Ook het automatisch graanstrooisysteem hebben we in de stal geïnstalleerd. Daarnaast is er aan de zijkant van de stal ruimte voor de hennen om te scharrelen, waar ze kunnen komen door de luiken in de wand. In deze overdekte uitloop zit een lichtstraat en hangen drinktorens, omdat de hennen liever drinken uit deze torens dan uit de nippels in het systeem.

Innovatieve weegplateaus
In beide stallen hangen ook twee weegplateaus. Hierdoor weegt Kieft elke dag de hennen en heeft de pluimveehouder snel in de gaten of er iets mis is met de hennen. De mest op de mestband wordt met een speciaal systeem verwarmd. De luchtkast haalt warme stallucht uit de nok van de stal en laat dat neerdalen op de mestband. Hierdoor weegt de mest minder zwaar en bespaart Kieft kosten bij de afvoer van het mest.

Verlichting en ventilatieluiken
Naast de lichtstraat in de uitloop, hangen er ook lampen in de stal zelf. Kieft koos voor de hoogfrequente TL-verlichting, omdat deze lamp een bijzonder hoge lichtopbrengst heeft. Daarnaast is er nog speciale nachtverlichting, waardoor de hennen ‘s nachts in het systeem moeten gaan zitten. In de wanden hangen ventilatieluiken, waardoor verse lucht naar binnen kan.

Meer info
Meer informatie en foto’s staan op Pluimveeweb en Boerderij. Hieronder een filmpje van de Open Dag bij Kieft.